انتشار کتاب «قدرت نرم»انتشار کتاب «قدرت نرم»
ترجمه کتاب «قدرت نرم» (تألیف جوزف نای) به قلم آقایان روحانی و ذوالفقاری از سوی دانشگاه امام صادق (ع) ، منتشر و عرضه گردید. در این کتاب که با مقدمه آقای دکتر افتخاری منتشر شده، ماهیت، منابع، انواع و کاربرد قدرت نرم به بحث و بررسی گذارده شده است. کتاب حاضر از جمله منابع اصلی و مرجع در حوزه قدرت شناسی است که مطالعه آن به کلیه اساتید و دانشجویان و محققان این حوزه توصیه میشود. کتاب در 288 صفحه (رقعی) و با قیمت 25000ریال چاپ شده است. (شابک 2-63-7746-964-978) علاقهمندان جهت تهیه این اثر با انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) و یا شماره 88094915 تماس حاصل نمایند.
قدرت نرم،عنوان کتابی است که از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) و پژوهشکده مطالعات و تحقیقات بسیج منتشر شده است.
نویسنده کتاب قدرت نرم"جوزف اس نای" و مترجمان آن سید محسن روحانی و مهدی ذوالفقاری هستند.
چاپ اول کتاب قدرت نرم با مقدمه دکتر اضغر افتخاری استادیار دانشگاه امام صادق (ع) در 288 صفحه با شمارگان 1000 جلد و با قیمت 25000 ریال در سال 1387منتشر شده است.
در مقدمه استادیار دانشگاه امام صادق(ع) بر کتاب قدرت نرم در بیان اصول راهنمای قدرت نرم در گفتمان غربی تصرح شده که طرح گفتمان قدرت نرم در بستر تفکر غربی مبتنی بر دو اصل هنجاری شدن قدرت و اجتماعی شدن قدرت است که در فضای انتقادی شکل گرفته است.
کتاب قدرت نرم همچنین دارای مقدمه نویسنده است که در آن جوزف نای به عنوان مبدع اصلاح قدرت نرم در تعریف قدرت نرم گفته است قدرت نرم عبارت است از توانایی کسب مطلوب از طریق جاذبه،نه از طریق اجبار یا تطمیع.قدرت نرم از جذابیت فرهنگ،ایده آل های سیاسی و سیاست های یک کشور ناشی می شود.
عناوین فصول کتاب قدرت نرم به شرح زیر است:
فصل اول: ماهیت متغییر قدرت
فصل دوم: منابع قدرت آمریکا
فصل سوم: قدرت دیگران
فصل چهارم: بکارگیری صحیح قدرت نرم
فصل پنجم: قدرت نرم و سیاست خارجی آمریکا
همچنین از صفحه 253 تا 288 یاداشت های کتاب آمده است
جوزف نای، محقق برجسته روابط بینالملل که خود برای اولین بار اصطلاح «قدرت نرم» را به کار برد، وی در این کتاب ایدهها و استدلات مربوط به قدرت نرم را در متن شکلگیری سیاست خارجی آمریکا پس از حملات یازده سپتامبر و به خصوص جنگ عراق مورد بررسی قرار داده است. از نظر نای موفقیت در سیاستهای جهانی مستلزم استفاده از قدرت نرم به همراه قدرت سخت میباشد. لذا کشورهایی در این زمینه موفقند که توجه کافی به استفاده از قدرت نرم داشته باشند. از نظر نای قدرت نرم توان یک کشور برای دستیابی به اهدافش از طریق جذابیت و نه اجبار یا تنبیه میباشد. این جذابیت از فرهنگ، ایدههای سیاسی و سیاستهای یک کشور ناشی میگردد. زمانیکه سیاستهای یک کشور در نگاه دیگران مشروع به نظر برسد، قدرت نرم اعمال شده است. به نظر نای آمریکا در صورتی قادر به تسلط بر دیگران خواهد بود که با کمک به کمپانیها، بنیادها، دانشگاهها و نهادهای جامعه مدنیاش بتواند در اعمال قدرت نرم از دیگران پیشی بگیرد، در این میان فرهنگ، ایدهها و ارزشهای آمریکایی در جذب حامیان و متحدان برای واشنگتن بسیار مهم میباشد. به هر حال این کتاب در ? فصل سازماندهی شده است.
در فصل اول با عنوان «تغییر در ماهیت قدرت»، نویسنده ضمن تعریف قدرت نرم بر این نظر است که قدرت نرم صرفا همان نفوذ نیست قدرت نرم بیشتر اغواء یا توان برای شکل دادن به ترجیحات یا جذب ایران میباشد. نای در ادامه سه منبع اصلی باری قدرت نرم یک کشور برمیشمارد. فرهنگ آن کشور (در جاییکه برای دیگران جذاب باشد)؛ ارزشهای سیاسی آن کشور (زمانیکه مطابق با معیارهای زندگی آنها در داخل و خارج از کشور باشد)؛ سیاست خارجی آن کشور (زمانیکه در نظر دیگران مشروع و دارای اقتدار اخلاقی باشد). نای در ادامه این فصل ضمن اشاره به محدودیتهای قدرت نرم بر تغییر نقش قدرت نظامی تاکید میکند او از تغییرات علمی و تکنولوژیک؛ تکنولوژی ارتباطاتی مدرن، تغییرات اجتماعی در دموکراسیهای بزرگ به عنوان عوامل تاثیرگذار بر تغییر نقش قدرت نظامی یاد کرده و تاثیر عوامل فوق را بر مباحث مربوط به تروریسم مورد بررسی قرار میدهد. در بحثهای پایانی این فصل نویسنده ضمن بیان نمونههایی از تعاملات میان قدرت نرم و سخت و تأثیرگذاری این دو بر هم برای تقویت یکدیگر، ماهیت قدرت را در عصر جهانی اطلاعاتی مورد بررسی قرار میدهد. نای با تمایزگذاری میان سه نوع قدرت نظامی، اقتصادی و نرم بر این نظر است که در عصر اطلاعات قدرت نرم در حال تبدیل شدن به قدرتی مهمتر در سیاستهای جهانی میباشد.
فصل دوم این کتاب به منابع قدرت نرم آمریکا پرداخته است. به نظر نای ایالات متحده بهطور بالقوه بیشترین منابع را برای اعمال قدرت نرم دارد. آمریکا نهتنها بزرگترین اقتصاد جهان را داراست بلکه نیمی از کمپانی بزرگ جهان در آمریکا قرار دارد این میزان ? برابر بیشتر از کمپانیهای ژاپنی که نزدیکترین رقیب آمریکا محسوب میگردند، میباشد.
نویسنده همچنین به چندین شاخص اجتماعی برای نشان دادن توان بالقوه آمریکا برای ایجاد جذابیت اشاره مینماید ازجمله برنامههای رادیو و تلویزیونی و سینمای این کشور، میزان برندگان جایزه نوبل، میزان ثبتنام از دانشجویان خارجی، میزان انتشار کتب و مقالات علمی، ... ژوزف نای در ادامه این فصل ضمن بررسی علل تغییرات حاصل شده در جذابیت ایالات متحده و تأثیری که این تغییرات میتواند بر دستاوردهای سیاسی بگذارد، موضوع ظهور و بروز آمریکاستیزی در جهان را بررسی و اظهار میدارد که علیرغم منابع بالقوه برای ایجاد جذابیت آمریکا به دنبال جنگ عراق در سال ???? تا حد بسیار زیادی جذابیتش را از دست داده است. وی در ادامه با توجه به سه منبع اصلی برای قدرت نرم یعنی فرهنگ، ایدههای سیاسی و سیاست خارجی، منافع قدرت نرم آمریکا را در این چارچوب بررسی و به ابعاد جذابیت آمریکا در نقاط مختلف جهان میپردازد. فصل سوم این کتاب با اشاره به اینکه دیگر کشورها یا بازیگران غیردولتی نیز میتوانند با استفاده از قدرت نرم خود مانع رسیدن آمریکا به اهدافش گردند و البته شاید هم به این کشور در رسیدن به اهدافش کمک کنند، به بررسی قدرت نرم کشورهای اروپایی، آسیایی و بازیگران غیردولتی پرداخته است.
نویسنده در فصل چهارم این کتاب با عنوان «بکارگیری قدرت نرم» بر این نظر است که بکارگیری قدرت نرم مشکلتر میباشد چراکه بسیاری از منابع اصلی قدرت نرم خارج از کنترل دولتها و حکومتها میباشد ضمن اینکه منابع قدرت نرم اغلب بهطور مستقیم بر محیط سیاسی تاثیرگذارند و گاهی اوقات سالها طول میکشد نتایج مطلوب را ایجاد نمایند. در ادامه این فصل به تلاشهای صورت گرفته در چند قرن اخیر در بکارگیری قدرت نرم در نظام بینالملل توسط قدرتهای بزرگ بهطور مختصر اشاره شده و دیپلماسی عمومی در عصر اطلاعات مورد بررسی قرار گرفته است. در همین راستا در ابتدا به شکلگیری دیپلماسی عمومی و ابعاد این دیپلماسی شامل ارتباطات روزانه، ارتباطات استراتژیک، روابط پایدار با افراد تاثیرگذار از طریق سمینارها، کنفرانسهای مبادلات، دسترسی به رسانهها پرداخته شده است. به نظر نای هر سه بعد یاد شده در دیپلماسی عمومی نقش اساسی در کمک به ایجاد تصویری جذاب از یک کشور بازی کرده و در بهبود چشمانداز کسب نتایج مطلوب برای آن کشور تاثیرگذار میباشد.
در ادامه این فصل خاورمیانه به عنوان نمونهای که در آن قدرت نرم آمریکا به چالش کشیده شده است، مورد بررسی قرار گرفته است. آینده دیپلماسی عمومی آمریکا بخش پایانی این فصل را تشکیل میدهد.در فصل پنجم و پایانی این کتاب با عنوان قدرت نرم و سیاست خارجی آمریکا، با اشاره به افزایش آمریکاستیزی در جهان در چند سال گذشته، هزینههای نادیده گرفتن اهمیت قدرت نرم توسط آمریکا تشریح گشته است. به نظر نویسنده آمریکا در بکارگیری قدرت نرم در سالهای اخیر کمتر موفق بوده است. نویسنده در ادامه برای بهبود توان قدرت نرم آمریکا توصیههایی را ارائه می نماید.
بررسی محتوایی کتاب
موضوع قدرت نرم از جدیدترین مباحثی است که در ادبیات گستردة علوم سیاسی و روابط بینالملل ظهور کردهاست. قدرت نرم با نام جوزفنای گره خورده و بیشک وی مبدع این تئوری است. او از اوایل دهه نود میلادی در قرن بیستم تلاشهای خود را در کتب و مقالات متعددی بر توصیف، تبیین و گاه تجویز مؤلفههای قدرت نرم متمرکز کرده است. جناب آقای دکتر افتخاری که از استادان مسلّم در این حوزه است، مقدمهای در آغاز کتاب نگاشته و به طور نسبتاً مبسوطی به مباحث مربوط به «چهرههای قدرت و گذار از سختافزارگرایی» پرداخته است.
اصول راهنما در گفتمان غربی که به موضوعاتی از قبیل هنجاری شدن قدرت، اجتماعی شدن قدرت میپردازد، مورد بحث قرار گرفته و در ادامه، نویسنده محترم مقدم به اصول راهنمای گفتمان اسلامی در عناوینی چون شرعی سازی قدرت میپردازد. اصول راهنمای مکتب امام خمینی (ره) آخرین سرفصلی است که در این مقدمه دیده میشود و با یادداشتها و فهرستی از منابع، مقدمه به پایان میرسد.
فصل اول کتاب، با بحث «ماهیت متغیّر قدرت» آغاز میشود. مفهوم قدرت و منابع قدرت و تبدیل منابع به قدرت تحقّقیافته، از بحثهای اولیة این فصل است. سپس نویسنده به قدرت نرم میپردازد و با ارائة تعریفی از قدرت نرم تلاش میکند عناصر و ارکان اصلی در این مفهوم را بازشناسی و باز تعریف کند. وی با ارائة جدولی از نسبتهای میان رفتارها و منابع، طیف قدرت سخت و قدرت نرم را تعریف کرده، از نسبت میان آنها سخن میگوید. مؤلف در بحث بعدی به منابع قدرت نرم پرداخته، تلاش میکند توانمندی و ضریب تأثیرگذاری این منابع را توضیح دهد. نسبت میان سیاستهای حکومت و قدرت نرم از مباحث جدّی این فصل است. محدودیتهای قدرت نرم را نویسنده به عنوان یکی از فقرات این فصل مورد تحلیل قرار داده است. از دیدگاه نویسنده، «قدرت نرم با جلوگیری از حملات و حفاظت از مرزها و متّحدان به نسبت قدرت سخت، ارتباط کمتری دارد». پرداختن به برخی از دیدگاههای مخالفان قدرت نرم و ذکر نظر آنها در باب اینکه نظرسنجیها قابل اعتماد نیستند و زود گذر میباشند یا اینکه نظر سنجیها مقیاسهای ضروری برای اندازهگیری میزان قدرت نرم هستند ولی معیارهای کاملی نیستند، از جمله بررسیهای نویسنده در محدودیتهای قدرت نرم است. نقش متغیّر قدرت نظامی، تروریسم و خصوصیسازی جنگ، کنش متقابل قدرت نرم و قدرت سخت و اینکه گاه این دو نوع قدرت یکدیگر را تقویت و تحکیم میکنند و گاهی در تعارض با یکدیگر قرار میگیرند و بررسی مطالعاتی مورد جنگ عراق در این باب، نشانگر کاربردیتر کردن موضوع از دیدگاه نویسنده است.
قدرت در عصر جهانی اطلاعات از دیگر موضوعاتی است که نویسنده در این فصل بدان پرداخته است. تعامل میان سیاستهای حکومت، رفتارها، نوع قدرت و عنصر اولیة مبادلات، از موضوعات مورد بررسی در این فصل است که در واقع؛ پایان دهندة فصل اول میباشد.
بررسی محتوایی کتاب
دکتر رضا کلهر
با مقدمهای از استاد محترم و فاضل جناب آقای دکتر اصغر افتخاری آغاز شده، با مقدمهای از نویسنده و سپاسگزاری او از دستاندرکاران و همکاران ادامه مییابد. کتاب پس از این دو مقدمه و سپاسگزاری، در پنج فصل تنظیم شده و در انتها یادداشتهای هر فصل آمده است.
موضوع قدرت نرم از جدیدترین مباحثی است که در ادبیات گستردة علوم سیاسی و روابط بینالملل ظهور کردهاست. قدرت نرم با نام جوزفنای گره خورده و بیشک وی مبدع این تئوری است. او از اوایل دهه نود میلادی در قرن بیستم تلاشهای خود را در کتب و مقالات متعددی بر توصیف، تبیین و گاه تجویز مؤلفههای قدرت نرم متمرکز کرده است. جناب آقای دکتر افتخاری که از استادان مسلّم در این حوزه است، مقدمهای در آغاز کتاب نگاشته و به طور نسبتاً مبسوطی به مباحث مربوط به «چهرههای قدرت و گذار از سختافزارگرایی» پرداخته است
اصول راهنما در گفتمان غربی که به موضوعاتی از قبیل هنجاری شدن قدرت، اجتماعی شدن قدرت میپردازد، مورد بحث قرار گرفته و در ادامه، نویسنده محترم مقدم به اصول راهنمای گفتمان اسلامی در عناوینی چون شرعی سازی قدرت میپردازد. اصول راهنمای مکتب امام خمینی (ره) آخرین سرفصلی است که در این مقدمه دیده میشود و با یادداشتها و فهرستی از منابع، مقدمه به پایان میرسد
فصل اول کتاب، با بحث «ماهیت متغیّر قدرت» آغاز میشود. مفهوم قدرت و منابع قدرت و تبدیل منابع به قدرت تحقّقیافته، از بحثهای اولیة این فصل است. سپس نویسنده به قدرت نرم میپردازد و با ارائة تعریفی از قدرت نرم تلاش میکند عناصر و ارکان اصلی در این مفهوم را بازشناسی و باز تعریف کند. وی با ارائة جدولی از نسبتهای میان رفتارها و منابع، طیف قدرت سخت و قدرت نرم را تعریف کرده، از نسبت میان آنها سخن میگوید. مؤلف در بحث بعدی به منابع قدرت نرم پرداخته، تلاش میکند توانمندی و ضریب تأثیرگذاری این منابع را توضیح دهد. نسبت میان سیاستهای حکومت و قدرت نرم از مباحث جدّی این فصل است. محدودیتهای قدرت نرم را نویسنده به عنوان یکی از فقرات این فصل مورد تحلیل قرار داده است. از دیدگاه نویسنده، «قدرت نرم با جلوگیری از حملات و حفاظت از مرزها و متّحدان به نسبت قدرت سخت، ارتباط کمتری دارد». پرداختن به برخی از دیدگاههای مخالفان قدرت نرم و ذکر نظر آنها در باب اینکه نظرسنجیها قابل اعتماد نیستند و زود گذر میباشند یا اینکه نظر سنجیها مقیاسهای ضروری برای اندازهگیری میزان قدرت نرم هستند ولی معیارهای کاملی نیستند، از جمله بررسیهای نویسنده در محدودیتهای قدرت نرم است. نقش متغیّر قدرت نظامی، تروریسم و خصوصیسازی جنگ، کنش متقابل قدرت نرم و قدرت سخت و اینکه گاه این دو نوع قدرت یکدیگر را تقویت و تحکیم میکنند و گاهی در تعارض با یکدیگر قرار میگیرند و بررسی مطالعاتی مورد جنگ عراق در این باب، نشانگر کاربردیتر کردن موضوع از دیدگاه نویسنده است.
قدرت در عصر جهانی اطلاعات از دیگر موضوعاتی است که نویسنده در این فصل بدان پرداخته است. تعامل میان سیاستهای حکومت، رفتارها، نوع قدرت و عنصر اولیة مبادلات، از موضوعات مورد بررسی در این فصل است که در واقع؛ پایان دهندة فصل اول میباشد.